fbpx
DESPRE AMENAJĂRI

Idei de Amenajare pentru Bucatarii Mici sau Inguste

Bucătăriile mici sunt o realitate pentru mulți dintre noi, mai ales când vine vorba de apartamente. Pentru că bucătăriile primesc puțină atenție în momentul împărțirii spațiului de către constructor, trebuie să facem tot posibilul să le decorăm cu stil, dar și cu utilitate.

Mobila bucatarie mica

Despre bucătăriile mici

Spațiul redus nu trebuie să te sperie! Există multe modalități prin care poți să îl faci primitor, elegant și potrivit nevoilor tale. Bucătăria este, în general, un spațiu esențial și des folosit – atât pentru gătit, cât și pentru mâncat. Dar fii fără grijă! Un spațiu mic poate avea mare funcționalitate și va fi ușor de curățat și organizat.

Mobila bucatarie mica depozitare

Sfaturi generale

Triază vasele și ustensilele pentru gătit, astfel încât să rămâi cu cele strict necesare folosite cel mai frecvent. Cea mai importantă regulă când ai o bucătărie mică este să păstrezi ordinea lucrurilor, inclusiv în sertare. Apelează la soluții de depozitare chiar și în cele mai imposibile locuri sau colțuri ale mobilierului de bucătărie. Fiecare centimetru contează când organizezi spațiul într-o bucătărie de dimensiuni mici. Cele mai eficiente soluții de stocare sunt cele pe verticală, așa că poți transforma o margine de dulap sau chiar o bucată din centru într-un sertar vertical, unde să depozitezi recipiente de mirodenii, vase, ustensile, etc.

Bucatarie mica depozitare

Mobilierul în forma de L te va ajuta să economisești spațiu și să nu încarci pereții prea mult. Păstrează blatul din bucătărie cât mai liber și nu înghesui prea multe recipiente sau decorațiuni. Dacă vei păstra spațiul aerisit si organizat, vei observa că nu vei mai fi atât de conștient de dimensiunile mici ale spațiului.

Bucatarie mica accesorii depozitare

Soluții de organizare

Soluțiile simple pentru efecte de durată sunt la îndemâna oricui. Salvează spațiu și din dulapuri și sertare gândind bine organizarea produselor pe care le ai. Poți agăța plicurile de mirodenii pe ușa dulapului sau în interior, pentru a evita haosul de fiecare dată când le folosești. Ține cont că aceste soluții te vor ajuta să economisești și timp atunci când gătești. Odată ce spațiul și mintea ta se organizează, îți va fi mult mai la îndemână să găsești tot ce ai nevoie și în timp util.

Bucatarie mica sfaturi depozitare

Pentru cafea, ceai, sau alte alimente în cantități mai mari, optează pentru borcane de diferite dimensiuni, pe care le poți așeza pe rafturi sau în dulapuri. Poți instala niște rafturi sau suporturi chiar și pe un perete din apropierea bucătăriei pentru a nu aglomera pereții.

Bucatarie mica depozitare ustensile

Există și suporturi pentru blat care te pot ajuta să păstrezi într-un loc mai multe accesorii de bucătărie și să le ai la îndemână mereu. Mobilierul funcțional te va ajuta să te orientezi cu ușurință atunci când gătești sau când ai treabă în bucătărie. Instalează-ți sertare plasate strategic pentru a-ți fi la îndemână la fiecare punct principal din bucătărie. O masă extensibilă te va ajuta să economisești spațiu, folosind-o doar la nevoie – în special dacă zona de luat masa se află tot în bucătărie.

Bucatarie mica idei practice

Amenajarea unei bucătării înguste

La o bucătărie îngustă este esențial să găsești soluții de depozitare de-a lungul pereților. Fie că e vorba de dulapuri înalte sau rafturi deasupra chiuvetei sau a aragazului, trebuie să te gândești la corpuri suspendate. Specific în special bucătăriilor de la bloc, spațiul îngust poate să dezavantajeze o bucătărie, dar, atâta timp cât gândești cu atenție designul încăperii, spațiul poate să te surprindă.

Bucatarie mica depozitare vase

În loc să înghesui cănile și paharele pe care le folosești des pe blat, alege niște suporturi pentru perete, în care să le agăți atunci când nu le folosești. Le vei avea și la îndemână și vei economisi spațiu. Nu trebuie să înghesui nici ustensilele într-un sertar neorganizat, unde să le cauți mereu. Organizează-le într-un sertar vertical sau agață-le într-un suport prins de perete sau de faianță. Poți alege și un suport vertical din lemn pentru tejghea, în care să păstrezi cuțite și alte ustensile des folosite.

Bucatarie mica rafturi

La ușile de la dulapuri poți adăuga suporturi pentru capace sau pentru tigăi, pentru a nu deranja alte vase când le cauți în dulapurile adânci. Gândește-te ce vase îți dau bătaie de cap atunci când trebuie să le folosești și pune-le undeva la îndemână.

Bucatarie mica sertare

Bucatarie ingusta solutii

Amenajarea unei bucătării pe colț

Bucătăriile în forma de L se bazează pe 3 puncte principale: chiuveta, frigiderul și aragazul. Când se întâlnesc, liniile imaginare trebuie să formeze un triunghi cu laturile cuprinse între 4 și 8 metri, în funcție de spațiul disponibil. Desigur, într-un spațiu mic poți să ajustezi mobila în forma de L în așa fel încât activitățile din bucătărie să nu-ți fie îngreunate de distribuția spațiului. Amenajarea pe colț poate să îți lase mai mult spațiu pentru o măsuță și un scaun, sau să te bucuri de un spațiu gol, care îți oferă posibilitatea să te miști liber. O bucătărie pe colț poate fi potrivită pentru cei care nu au nevoie de mult spațiu de tejghea sau pentru persoanele care locuiesc singure.

Amaneajare bucatarie pe colt

Amenajarea unei bucătării pe balcon

Dacă ai prea puțin spațiu, dar poți să te bucuri de un balcon spațios, de ce să nu amenajezi o bucătărie acolo? Bucătăria va abunda de lumină naturală, lucru care pare se întâmple din ce în ce mai rar în cazul apartamentelor. Poți opta pentru o bucătărie în întregime amplasată în balcon, sau doar o parte a acesteia – de exemplu, locul de luat masa (masă, scaune, decorațiuni). Este necesar ca balconul să fie unul închis și termoizolat și să îl deschizi doar pentru a te bucura de aer curat. Dacă spațiul îți permite, poți decora și cu fotolii, scaune și plante. Poți transforma complet un spațiu, fără a înghesui bucătăria în interior. Poți opta chiar pentru mobilier de exterior și să transformi bucătăria într-o terasă pentru toate anotimpurile.

Amenajare bucatarie balcon

Amenajarea bucătăriei open space

Când amenajezi un open space trebuie să ai în vedere un plan bine definit. Spațiile trebuie gândite precis, după întrebuințarea lor. Tot mai des întâlnite, bucătăriile aflate în același spațiu cu livingul dau senzația de spațiu și prezintă un beneficiu, mai ales pentru bucătăriile mici. În acest caz, decorul trebuie să fie unul minimalist. Dacă încăperile sunt încărcate de obiecte de decor, culori sau pattern-uri, e posibil ca acestea să pară mai mici și dezordonate. Un open space trebuie să rămână aerisit, decorat modest și organizat cu atenție. Culorile trebuie să creeze armonie și cele două spații să fie coordonate din acest punct de vedere. Finisajele trebuie să corespundă și să se completeze. Poți opta pentru o paletă de culori pe care să o aplici atât bucătăriei, cât și livingului. Dacă vrei să adaugi anumite texturi sau pattern-uri, trebuie să urmărești ca și acestea sa se repete în ambele încăperi. Un open space oferă și o mai multă luminozitate și nu îți îngrădește atât de mult activitățile. De exemplu, locul de luat masa poate fi amplasat în sufragerie, lângă un geam.

Bucatarie open space living

Bucatarie open space

Culori și materiale potrivite pentru o bucătărie mică

Pentru bucătăriile mici contează extrem de mult să fie luminate natural. Mobila și pereții în culori deschise pot da senzația de lumină și claritate, chiar dacă nu ai un geam în bucătărie.

Culori care influențează spațiul

Albul poate deveni cel mai bun prieten al spațiilor mici, dar poate fi și mai greu de întreținut într-o bucătărie. Poți opta pentru mobilă albă și pereți din cărămidă sau cu textură de lemn.

Bucatarie mica pereti caramida

Dacă vrei să dai un aer aparte locului de gătit, un tapet pentru bucătărie în nuanțe pale poate fi soluția perfectă! Pentru bucătăriile moderne, iluminatul pune în valoare culoarea și materialul mobilei, așa că optează pentru corpuri încastrate sau lumini indirecte, care nu vor ocupa nici mult spațiu. Mobila gri, crem, sau din lemn natural este la fel de potrivită pentru spațiile mici și poți crea un spectacol dacă alegi o culoare mai curajoasă pentru pereți (ex. roșu) sau pattern-uri subtile și minimaliste.

Poți folosi panouri decorative cu textură de marmură sau marmură pentru blat. Mobila dintr-o bucătărie de dimensiuni mici nu trebuie să stea ascunsă, ci poate fi la fel de impresionantă ca cea dintr-o bucătărie mare.

Bucatarie mica moderna inox

Materiale în funcție de rezistență în timp și buget

Granitul este un material rezistent și ușor de întreținut, însă prețurile acestui material pot trece peste buget. Duritatea sporită a granitului îl face să merite, mai ales că o bucătărie mică nu va avea nevoie de foarte mult material.

Bucatarie blat granit

Blaturile de lemn se potrivesc cel mai bine pentru stilul rustic sau boem, însă, în timp, acesta se poate degrada mai ușor. Trebuie să fii atent și mereu prompt când pătezi suprafața cu apă sau uleiuri din mâncare.

Bucatarie blat lemn

Pentru un design spectaculos, blaturile de marmură se vor face remarcate cu siguranță, dar nu sunt cele mai ușor de întreținut.

Bucatarie blat marmura

Cea mai convenabilă opțiune pentru blatul bucătăriilor este inoxul, care se găsește la prețuri avantajoase și este rezistent și igienic.

Bucatarie blat inox

O bucătărie mică poate deveni în timp spațiul tău preferat, dacă ții cont de câteva sugestii și determini care ar fi cele mai eficiente variante. Bucătăriile mici sunt o realitate pe care trebuie să o privim cu optimism, pentru că orice încăpere poate fi perfectă, dacă o decorăm cu atenție și pricepere. Spor și inspirație!

Bucatarie depozitare

Surse fotografii: Pinterest, Unsplash, XTDeco

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *